Вземи ваучер сега
Избери дата после
Бърза доставка
По еконт или e-mail
1 година валидност
Замяна и удължаване
Удобно плащане
Онлайн или в брой

Рафтинг по Струма – приключението чака!

Рафтинг сезона на Струма започва през пролетта, когато гравитацията и слънчевата топлина разтопят красивите снежки шапки. Когато водата се устреми надолу по Кресненското Дефиле, започват нашите рафтинг приключения. Вземи твоя ваучер за рафтинг още сега и се присъедини към спускането!

60лв.

Стартовата точка е само на час и половина от София! Преживяването е подходящо, както за хора с опит, така и за напълно начинаещи, така че ако не не си се спускал с рафтинг до сега, въобще не му мисли – Най-якият ден е гарантиран!

Приключенията започват от 10:00 и от 14:00 всеки ден от Март до Ноември. Най-добрия сезон е от края на април до юни.

След като пристигнеш на мястото и се запишеш с твоят ваучер, ще ти предоставят необходимата екипировка – неопрен, боти, каска и жилетка и ще се качите в микробус.

Ще те превозят до началната точка на спускането по Струма с един микробус с ремарке, заедно ще разтоварим рафтовете, рафтинг-инструкторите ще проведат инструктаж след което приключението започва!

Ще се спуснете 12км надолу по реката, преодолявайки бързеи, научавайки различните рафтинг похвати и техники.

След изморителното спускане, можете да с е поглезиш с домашни гозби в някой от многобройните ресторанти по Кресненското Дефиле. От заведенията се виждат спускащите се рафтове по бурните води на Струма.

А за тези, които имат още енергия, в района се предлага ZIP-лайн, намира се в каньона Шайтан дере и е опънат над река Струма. Каньонинга също е опция – с неопренови костюми и обувки, групата влиза върви по каньона, докато той се стеснява. По пътя има възможности за катерене по скалите, скачане във водата и плуване във водопади.

Кога?
Сезона на рафтинг спорта е от Март до Октомври и спускания се провеждат всеки ден от Понеделник до Неделя.

Къде?
Рафтинг базата  в Кресненското дефиле (Ханчетата) на река Струма се намира на около 120км на юг от София, средно около час и половина с кола по главен път Е79. След, като подминете гр. Симитли има два тунела, а след тях само още около 1 километър в ляво до пътя се намира базата на Кресненските ханчета.

Рафтинг събития се провеждат всеки ден, като се изисква група от минимум 4 човека, Събота и Неделя може да участвате самостоятелно, като ще бъдете прикрепени към друга група или новосформиран екип.

Професионалният екип, съпровождащ рафтовете
При спускания с рафтове ако е нужно групите се съпровождат от каякар в отделна лодка. На един или два рафта се пада по един каякар.

Екипировката за рафтинг
За да се защитите от студената вода, ще облечете неопренов костюм. Освен това ще бъдете снабдени с каска за защита на главата и със спасителна жилетка. Под неопреновия костюм е хубаво да носите бански костюм. Екипировката се дезинфекцира след всяко използване.

Купи ваучер за себе си или го подари на друг

Получи ваучера с куриер или по e-mail

Получателя на ваучера избира кога да го използва

Рафтинг по река Струма
Спускането по Струма продължава около два часа, през които се преодоляват както лесни, така и трудни за преминаване бързеи.
И тук можете да комбинирате рафтинг спускането с други развлечения и спортове, като пейнтбол, въжена градина и други.
Най-подходящият период за спускане е от април до средата на юни, когато реката е най-пълноводна.

Рафтинг преживяването задължително включва:

  • Екипировка за реката: гребло, спасителна жилетка, каска, неопрен, непромокаеми торби за сух багаж.
  • Транспорт от точката където приключва спускането до началната точка
  • Застраховка
  • Професионален инструктаж
  • Лицензирани инструктори
  • Незабравимо приключение

Рафтинг ентусиасти под 18 години  се нуждаят от упълномощен придружител или родител.

Продължителност 3-4 часа в зависимост от локацията, от които около 2 са във водата, а през останалите се извършва подготовка.

Приключението включва пълен инструктаж от професионален и сертифициран инструктор, относно безопасността в лодката и поведение в бързотечащи реки. Ще трябва да се научите как се гребе, как се изпълняват команди, как се плува с жилетка и какво може да се случи във водата. Рафтинга е екипен спорт и е важно всеки да знае задачите и мястото си в лодката. Лодката се управлява през инструктора, който стои най-отпред и дава нужните инструкции, а балансът на рафта се поддържа от синхронното гребане на екипажа.

Често задавани въпроси

Колко е безопасен рафтинга?
Както и повечето спортове на открито, така и рафтинга е станал много по-безопасен през годините. Натрупаният опит и развитието в оборудването, което е става изключително специализирано и качествено, прави рафтинга безопасен за напълно неопитни ентусиасти!

Трябва ли да мога да плувам?
Не! Участниците в рафтинга носят специални спасителни жилетки, които плуват вместо тях, когато се наложи.

Кога е най-доброто време за рафтинг?
Сезонът е от Март до Октомври. През пролетта ще усетите по-бърза и пълноводна река, а през лятото по технична и топла.

За колко човека е лодката?
Рафта е за от 4 до 7 човека, но ако сте повече ще ви пуснем заедно с две или повече лодки.

Какво да си нося?
Както се казва в Пътеводител на галактическия стопаджия, на първо място е хавлиената кърпа. Освен това не е лошо да носите втори чифт чорапи, бански, тениска/термобельо. Не ви препоръчваме да сте с обикновена памучна тениска, защото съхне бавно и държи студено.

Къде е най-подходящо за начинаещи?
Един от най-популярните маршрути в България е този по река Струма. Там може да се насладите на невероятна доза адреналин, дори това да е първото ви спускане.

Има ли възрастови ограничения?
12- 70 години, като за по-малки от деца се избира спокойно трасе. Съветваме ви все пак да се консултирате с екипа преди да обещаете на детето, че ще влиза с вас в реката, понеже това зависи от нивото на водата в деня на спускането ви, големината на детето и времето.

Какво се прави, ако вали?
При рафтинга дъждът носи усмивки, понеже има повече вода в реката. При спускането ще се намокрите независимо дали вали или не.

Tour Reviews

5.00 based on 7 reviews
15.05.2023

За пореден път сме при маняците от адвенчъра и сме мега доволни всички 🙂
До този момент сме минали през Любо, Тишо, Иво, Сашо и тази събота бяхме при нашият „путка“ (приятел) от Чили, Пабло.
До сега не сме оставали разочаровани и искам да Ви Благодаря от името на всички нас за приятните моменти и спомени 🙂
П.П. сега ще изпратя видеото от партито на Иво в казанЯ 🙂
За съжаление не съм хванал двете падания на пичовете в казана, но се учим от грешките и следващия път ще монтирВаме камерите по-добре.

11.05.2021

Изключително вълнуващо приключение!
Предизвикателство, адреналин, емоция!
Страхотни екипи, допринасящи за най-якият ден! С удоволствие ще изживея емоцията пак, заслужава си!

19.06.2019

По Струма е невероятно! Благодарим за всичко, трудно е да се опише такова страхотно приключение!

19.06.2019

great adventure, very well organized, kept to agreements, good communication

19.06.2019

Бяхме на почивка с децата и решихме да пробваме нещо различно. Невероятно си изкарахме, а малките още говорят за това, така че догодина пак! 🙂 🙂 🙂

19.06.2019

Oт всичко по много имаше – гребане, адреналин около скалите, плуване, обръщане на лодки, скокове във водата, смях, абе супер незабравимо приключение, трудно ми е да опиша. Благодаря!

19.06.2019

За втори път сме на рафтинг по река Струма в района на Кресненското дефиле и адреналина беше на макс :))) Изживяването е уникално и съветвам всеки да опита, няма да съжалявате 🙂

Leave a Review

Rating