Незабравимо преживяване за тези, които обичат водата – ваучер подарък за каякинг в България!

Спусни се по бързеите на р. Струма или избери каяк в спокойни води и бъди от тези, които казват „А като бях на каякинг…“

Виж нашите каяк оферти – която и да избереш бъди сигурен, че няма да сбъркаш!

Каякинг приключения

Каяците биват най-различни видове и имат дълга история произхождаща още от най-древни времена и първите индиански племена, но не искаме да ти губим времето с подробности.

Ти си тук, за да преживееш или подариш най-якия ден, затова те съветваме да оставиш всичко в наши ръце, като избереш един от предлаганите пакети:

#1 Каяк в спокойни води

Провежда се на яз. Пчелина, Огняново, Тополница, Златна Панега, Душанци, Искър, Пясъчник, Студен кладенец, Жребчево, Беглика и Широка поляна, Огоста, Власинско езеро, Въча.

#2 Речен каякинг

Приключение без напрежение!

Каякинг в подвижни води, провежда се по р. Камчия и р. Дунав.

Приключение, подходящо за възрастни и деца.

Ще се насладите на една приятна и релаксираща разходка по реката.

#3 Река Струма – каяк в бурни води

Ще ти трябва малко физическа подготовка за да гребеш в бързеите на река Струма!

Нашите лицензирани водачи ще те пазят и напътстват докато ти покоряваш бурните води с надуваем, специално направен за бързи спускания каяк.

Ако вече си опитвал рафтинг ти препоръчваме да опиташ и каяк по Струма – това е единение с реката на едно съвсем ново ниво.

#4 Каварна – с каяк в морето

Започваме рано сутрин или привечер и следваме естествените извивки на бреговата ивица на нашето Северно Черноморие.

В зависимост от избрания маршрут, ще посетим места като: известния плаж Бендида, нос Калиакра, плаж Болата. Ако условията позволяват, можем направим спирка за къпане в чистите води, или да излезем на див плаж за почивка и плаж.

#5 Каякинг в Гърция

Обиколи живописните гръцки острови с морски каяк – включи се в каякинг тур дълъг 3 до 5 дни и виж островите Амулиани, Закинтос, Лефкада или Скиатос от морето. Туровете се предлагат с опция за транспорт, включена нощувка в оборудван къмпинг, цялата каяк екипировка и професионални инструктори.

Отзиви
Мелиха 16.04.2020 Невероятно приключение със семейството! Опитайте, водата е топла и няма нищо страшно дори и да се обърнете. Всичко е на ниво.

Мария Бакалова 16.04.2020 Oще със слизането от каяка решихме, че ще има втори път! Супер сте1!!!!!

Самуил 16.04.2020 Невероятно беше, уцелихме спокойни води и всичко мина гладко, но не бихме отказали и по-големи вълни, бързо се свиква и човек иска още повече адреналин! 🙂 🙂 🙂

Жасмина Кирилова 16.04.2020 Инструкторът беше много търпелив и ни показа основните неща за гребането и управлението на каяка. В началото се притеснявахме дали ще се справим и дали ще ни стигнат силите, но всичко мина супер и сме впечатлени. Специални благодарности на целия екип!

Григор Гачев 16.04.2020 За нас беше много отпускащо и приятно преживяване, като може да бъде и доста екстремно, съобразяват се с предпочитанията. Доволни сме и бихме повторили!

Mike Evans 19.03.2019 Absolutely fantastic for the 2nd time around!

Често задавани въпроси
Трябва ли ми опит, за да се включа в каякинг тур?
Не е нужен никакъв опит! Начинаещите са добре дошли на нашите турове.
Повечето ни гости никога не са управлявали каяк. Всеки в нормална физическа форма ще се справи с гребането.

Безопасен ли е каякинга?
Вашата безопасност е грижа номер едно за нас. При нас работят само лицензирани инструктори, които са и обучени спасители. По принцип, каякингът е по-безопасен дори от колоездене.

Колко са стабилни каяците и дали има шанс да се обърна?
Двуместните каяци са изключително стабилни, едноместните не толкова. Да обърнеш каяк е доста трудно, освен на река Струма, където обръщането е абсолютно възможен сценарий.  При каякинг в спокойни води, обръщанията се случват най-често заради игри или закачки между участниците.

Ще ми бъде ли неудобно, мокро или студено?
Обикновено контакта с вода е минимален - няма как да не си намокрите краката докато се качвате в каяка.
Ако времето е студено, ще имате неопренови костюми.

За кого е подходящ каякингът?
За нас! За вас! За всички! Въпреки че хората, които участват в каяк приключенията са различни, едно нещо ги обединява - любовта към спорта, забавленията на открито и срещането на нови хора!

Има ли възрастово ограничение?
Повечето участници са на възраст от 12 до 65. Ние можем да вземем и 5 годишен ентусиаст, но трябва да сте сигурни че детето ще изкара с нас до края на приключението - 3-4 часа, понякога и повече, в зависимост от групата и маршрута.

Каква физическа подготовка е нужна, за да участвам?
Нашите приключения предлагат средно натоварване и изискват минимална физическа подготовка. През повечето време ще се движим спокойно. Спускането по Струма изисква добра физическа подготовка. Ако отдавна не сте тренирали, можете да раздвижите горната част на тялото няколко дена преди събитието.

Колко гребане ще има?
Обикновено 2 до 6 часа на ден, в зависимост от маршрута, условията и състоянието на групата. Ние сме гъвкави, и ако вие сте уморени или групата иска промяна на маршрута - можем да го уредим.

Кога е най-доброто време в годината?
Ние провеждаме каякинг на различни локации и всичките си имат най-добро време. Река Струма е най-бурна през пролетта. Язовирите са актуални от Март до Ноември, а морският каяк ви очаква през летния сезон.

Какво да нося с мен?
Вода, защитен крем, тъмни очила, шапка с козирка, яке за вятър. Носете същите дрехи, които бихте носили за преход в планината. Не забравяйте и резервни сухи дрехи. За телефона и фотоапарата помислете два пъти.

Каяците са едноместни или двуместни?
Имаме и от двете, а на Струма има и надуваемо кану.

Има ли ограничения според теглото?
За над 110кг трябва да ни предупредите предварително.
Каякинг
Ако се интересувате от екстремни спортове, сигурно сте виждали обяви за каякинг по реките Искър, Струма, Камчия, в язовир Огняново, както и предложения за каякинг в гръцки дестинации. След като много отдавна ескимосите в Арктика се отправяли на лов с каяци, направени от тюленови кожи, и оформяли корпуса с кости от китове и дървени греди, вече любителите на силни усещания могат да се разходят по бързи реки, да се спускат от водопади или просто да се любуват на спокойната водна шир в модерни каяци.

Каякингът е олимпийска дисциплина – всъщност дисциплината е кану-каякинг, от 1936 година и дори има своя рекордьор по медали – шведа Герт Фредриксон, с шест златни и един бронзов медал, спечелени в периода между 1948 и 1969 година.

Какво означава думата „каяк“

Думата е произлязла по времето, по което са правени първите каяци. Вече пояснихме, че те са били от тюленови кожи. Затова и този вид лодки били наречени „каяк“, което означава „обтегнат“.

С какво обогатява каякингът освен с незабравими преживявания

Като всеки друг спорт каякингът допринася за подобряването на физическата форма.

Работейки с мускулите на горната част на тялото, гребците ги развиват, усъвършенстват и координирането на движенията.

Не на последно място, намирайки се сред природата, занимаващите се с каякинг се наслаждават на гледките и дишат чист въздух.

Развитието на каяка през годините

В миналото мажели обтегнатите върху дървена рамка или кости кожи на каяка с масло, за да ги предпазят от разяждащото действие на морската вода. А за задържане на каяка над водата към него закрепвали вътрешни органи на животни, пълни с въздух.

В началото на 20 век германците първи усъвършенствали конструкцията на този вид лодка, като я направили разглобяема.

По-нататък плавателността се увеличила многократно, тъй като започнали да правят каяците от стъклопластмаса. Лекотата и маневреността на корпуса на съвременните каяци се постигат чрез изработването им от пластмаса. За добра плаваемост се използват материали като дърво, карбон, кевлар.

Какво представлява самият каяк

Това е лека лодка, която е относително тясна. Задвижването й се извършва с двулопатково гребло. Местата в каяка могат да са едно, две, дори четири.

По какво се отличават каякът и кануто

Разликите между двата плавателни съда са малко – те се отнасят до начина на седене и до греблата. В каяка гребецът седи на дъното на лодката и гребе с гребло с две лопати, а в кануто е на едно коляно и гребе с гребло с една лопата, от едната страна.

Какво отличава каякинга на море

Разликата при морския каякинг е в размера и формата на лодката. Каякът за плаване по море е по-дълъг и дължината му достига до 5 метра. Носът му е повдигнат – целта е да се преодоляват по-лесно големи вълни.

Екипировката за каякинг

За защита на тялото по време на плаването са необходими неопренов костюм (понякога), спасителна жилетка, каска, боти за вода.

Каякинг по водопади

Спускането по водопад с каяк е предизвикателство. То е толова по-голямо, колкото по-висок е водопадът. Поставени са дори световни рекорди, със спускане от височина 56 метра.

Видове каяци

слаломни – използват се при гребен слалом и са леки и маневрени, тъй като се изработват от стъкловлакно или карбон. Но тези лодки не са много издръжливи и нямат голяма устойчивост.

каяци за родео – с тях се изпълняват елементи в свободен стил. Имат остри ръбове. Дължината им е до 2 метра и се изработват предимно от полиетилен, а напоследък и от карбон.

Каяци за игра – също за елементи свободен стил – с умерено остри ръбове, по-голяма дължина от тази на каяците за родео. Обемът им е сравнително малък.

Каяци за екстремни спускания – с по-плавно оформени линии за свеждане до минимум на съпротивлението на водата. Обемът им е голям, до 300 и повече литра, за да може да изплават бързо и да не се потапят до голяма дълбочина.

Как гребецът може да се изправи бързо отново при обръщане на каяка

Това било едно от основните умения, на които ескимосите учели синовете си. Връщането в хоризонтално положение се извършва с движение на бедрата. Това се нарича „ескимоско превъртане“; при него гребецът се обръща отново нагоре заедно със самата лодка.

А при морски каякинг, когато гребецът види, че може да получи травма от вълната, може нарочно да обърне лодката, за да избегне това.

Не е необходима специална физическа подготовка

При каякинга по по-лесни трасета не е необходимо да имате специална подготовка. Не е необходимо да умеете да плувате. Но за каякинг по река Искър например е необходимо да имате практика в плуването.

Интересни факти за каякинга

Каякингът има своя светец покровител – Свети Инокентий от Аляска. Това е Иван Вениаминов, роден в Сибир през 1797. Още от малък иска да стане свещеник и през годините пътува между Сибир и днешна Аляска, за да проповядва. Осъществява пътуванията си с каяк, в управлението на който става експерт и печели почитанието на местните хора. През 1977 година е канонизиран от руската православна църква. Титлата не е официална, но много каякари го почитат.
През Втората световна война каяци се използват от британските специални сили; използват се предимствата им – лекота, бързина и лесно разглобяване и съхраняване след мисии. В наши дни каяците също се използват във военни операции.
Рекорд за продължително пътуване с каяк – над 50 000 километра. Той е поставен от Оскар Спек през 1932 година. Спек решава да започне пътешествието си от Улм в Германия и да достигне Кипър. Той продължава на изток и достига чак до Австралия. Пътешествието му трае до 1939 година. За съжаление там Спек е арестуван, тъй като Австралия воюва с Германия и гребецът остава в лагер до края на войната през 1945 година.
Папа Йоан Павел II е бил страстен каякар – разбира се, преди да стане папа. Той притежавал сгъваем каяк и го вземал със себе си по време на почивки. Дори участвал в състезания.
Най-голямата група от каяци и канута се събира на 24 септември 2011 година. Броят на лодките е 1902, а мястото е Инлет, щата Ню Йорк в САЩ. Неотдавна, също в САЩ, в Сътънс Бей, Мичигън, беше организирано събиране на 2099 лодки, но все още се чака официално потвърждение от Гинес. Според изискванията на Гинес лодките трябва да се докосват и да се задържат така най-малко 30 секунди. Това се проверява чрез заснемане от въздуха.