Научи се да дишаш под водата и разбери тайните на океаните!

Подари ваучер за урок по гмуркане с акваланг или избери курс за водолаз.

Направи решителна крачка и се приготви да изследваш цял нов свят!

Подводният свят е мистерия за повечето от нас, но това приключение ще ти даде ключ към тази красота.

Този ваучер предоставя възможност да направиш пробно гмуркане с акваланг или да изкараш курс и да имаш правоспособност за самостоятелно гмуркане. Ще се запознаеш с екипировката, правилата на дайвинга и техниката за безопасност при гмуркане.

Можеш да разчиташ на сертифицирани PADI инструктори в България и в Гърция. Този ваучер за гмуркане ще те насочи по пътя към откриването на тайните на моретата.

Ще се учудиш от безтегловността и свободата, които ще усетиш след потапянето във водата.

Избери своя ваучер за гмуркане

Важно да се знае:

  • Сутрин морето е по-спокойно и водата е по-прозрачна.
  • Препоръчително е да си носиш вафли, бисквити или др.
  • По време на приключението е позволено да правиш снимки и/или видео със собствена техника.
  • Приключението е подходящо за хора без опит.

Урок по гмуркане е подходящо приключение за всички навършили 10 години, компании приятели, двойки, семейства, тийм билдинг.

Научи повече за дайвинга

Водолазното гмуркане привлича ентусиастите с възможностите да се разходят под водата, да се почувстват част от водния свят и да обогатят впечатленията си.

Отзиви

Elitsa Tsvetkova 20.07.2021 Awesome experience! Usually I’m big scaredy cat and felt uneasy for my first dive. Stefan explained everything very well and took additional time to make sure I know what to do and feel comfortable. Extra thanks for allowing me to drive the boat on our way back

История на гмуркането
В миналото гмуркането е било част от поминъка в някои райони.
В древността, разбира се все още без водолазен апарат, хората се гмуркали, за да изваждат перли, корали и други ценни неща от морето. *break* Но по-късно вече се налага да се остава по-дълго под водата, например когато се налага ремонт на кораб.

Първите водолазни костюми са от кожа и с тях може да се
извърши спускане на дълбочина до 18 метра. До началото на 19 век подаването на въздух се осъществява само от повърхността. През 1865 година се появява първият въздушен контейнер, който се поставя на гърба на водолаза.

Основен принос за водолазния спорт има френският изследовател
Жак-Ив Кусто. През 1943 година, заедно с Емил Ганян, той изобретява акваланга.

Акваланг без мехурчета?

Всички са виждали по филмите как гмуркачи се спускат във водата и започват да се отделят мехурчета от издишвания въздух. Но вече има и специални апарати, които се използват най-вече при военните; при тях след гмуркане не се виждат мехурчета. Новите апарати се наричат „rebreather”, или „устройство за повторно вдишване“. При тях цикълът е затворен, тъй като отделеният при издишването въглероден двуокис се абсорбира по химичен начин и се обогатява с кислород за ново вдишване.
Видове дайвинг

Видовете дайвинг се различават според целта на гмурканията.
Гмуркането като занимание през свободното време се извършва на дълбочини до 40 метра. Такова гмуркане дава големи възможности за опознаване на морския подводен свят.

Спортното гмуркане включва няколко дисциплини – комбинирано плаване, преминаване на препятствия, вдигане на товар и нощно гмуркане. Практикуващите дайвинг като спорт се състезават с други гмуркачи.

Техническо гмуркане – на дълбочина над 40 метра, за проникване в потънали обекти – например потънали кораби, и под лед, както и професионално гмуркане. При професионалното гмуркане се извършват и специализирани дейности – например търсене на оцелели след корабокрушение, гмуркане с научни цели.
Оборудването за гмуркане

За гмуркачите, които се потапят под водата със задържане на дъха (така нареченият фридайвинг) или плуват по повърхността с потопено във водата лице, са достатъчни маска, шнорхел и плавници.

По-интересно и привлекателно е гмуркането с водолазен костюм. Той намалява загубата на топлина на тялото, а освен това осигурява защита от външната подводна среда. За определяне на дълбочината се използва дълбочиномер.

Как се компенсира азотното опиянение поради пребиваването под водата
При пребиваване под вода кръвта на гмуркачите се насища с висока концентрация на въздух. Така се стига до така нареченото азотно опиянение. Затова при гмуркане на по-голяма дълбочина в аквалангите се зарежда смес от кислород с хелий и азот.

Изкушенията на дайвинг туризма
Очарованите от този спорт вече могат да потърсят възможностите на дайвинг туризма, при който се отправят в открито море и се гмуркат в подводния свят, населен с октоподи, скатове, акули и други морски същества. Така наречените дайвинг сафари продължават най-малко седмица.
Интересно е и гмуркането до останки от корабокрушение. Самите пътувания до местата на гмуркане, на камили, с джипове и други интересни начини на придвижване, допринасят за незабравими преживявания.
Видове гмуркане, които можете да пробвате в България

Гмуркане от брега
Това е подходящ вид гмуркане за начинаещи. Дълбочината на гмуркане е 8 метра, а продължителността на пребиваването под вода – 30 минути.
Видимостта при гмуркането е между 5 и 10 метра. Морският свят е много интересен, срещат се морски кончета, черноморски раци, попчета, кая и различни други риби.
Начинаещите гмуркачи се придружават от инструктор, който провежда кратък инструктаж преди потапяне.

Гмуркане от катер
При гмуркането от катер се достига дълбочина от 8 до 12 метра, а продължителността е около час. Тук видимостта е малко по-добра – между 6 и 12 метра. И тук разнообразието на подводната фауна е голямо, особено на рибите.

Гмуркане до останки от потънал кораб
Такова гмуркане се предлага недалеч от курорта Златни Пясъци. Всъщност мероприятието включва две гмуркания, едното от които е до останките на кораба, второто е около риф в района. Дълбочината, която се достига, е между 8 и 15 метра, а видимостта може да достигне до 15 метра. Мероприятието комбинира запознаването с гледката на останките от потънал кораб и с подводната фауна в Черно море – морски котки, морски дракони, попчета, кая, кефали, морски кучета и други.

Още някои привлекателни видове гмуркане, практикувани в света
Освен дайвинг около рифове и останки от потънали плавателни съдове ентусиастите могат да се отправят на келп дайвинг – за запознаване със света на водораслите, или да се престрашат за леден дайвинг.

Келп дайвингът е сравнително ново преживяване и се появява за запознаване с огромните водорасли в района на щата Калифорния, САЩ. Келпът се намира близо до брега и не е необходимо да се стига до него с лодка. Гмуркачите трябва да са снабдени с ножове, които се закрепват за гърдите. Плуването сред водораслите трябва да е бавно, тъй като са гъсти. Затова е необходим и компас.

При гмуркането под лед температурата на водата е ниска, между 1,9 и 4 градуса. Бързото изплуване на повърхността е невъзможно. Видимостта е слаба, затова гмуркачите трябва периодично да сигнализират какво е състоянието им. Вдишването трябва да е бавно, както и издушването, а между тях трябва да има пауза.

Компасът за гмуркачи

За начинаещите компасът не е необходимост, но за занимаващите се със спорта често или редовно той е важна част от екипировката. С негова помощ гмуркачите могат да спазват дадена посока и да се върнат към точката, от която са се спуснали; могат да се ориентират под водата дори при ограничена видимост.
Компасът за подводни цели няма стрелка, а заоблена подвижна част, която е градуирана и обозначена за посоките на света.
Използват се „мокри“ компаси – пълни със специална течност, в която остава балонче въздух, и „сухи“, които са по-леки и се предпочитат от гмуркачите.

Основните производители не само на компаси, но и на друго оборудване за гмуркания, са във Франция, Италия и Германия - „Aqualung” във Франция, италианските фирми "Scubapro” и „O.M.E.R“, германския “Subgear”.
Ограничения за гмуркане
На първо място, гмуркачите не трябва да са преуморени, да се гмуркат след безсънна нощ или извършване на тежка физическа работа.

Не се препоръчва гмуркане веднага след хранене. Освен това не се препоръчва да се пуши най-малко час преди започване на гмуркането.

Ако гмуркачите са прекарали ангина, вирусен грип и други простудни заболявания, трябва да са минали най-малко 12 дни след оздравяването.