Вземи ваучер сега
Избери дата после
Бърза доставка
По еконт или e-mail
1 година валидност
Замяна и удължаване
Удобно плащане
Онлайн или в брой

Издигни се над планината носен само от възходящите въздушни потоци и един парапланер!

Сопот е меката на парапланеризма на целия балкански полуостров. Условията там са подходящи ежедневно а гледките които се разкриват от 1500м височина са наистина неописуеми!

120лв

Сопот е най-желаното място за полети с парапланер. Централният балкан съчетава невероятна природа с идеални условия за полети.

Приключението става все по-популярно с появата на тандените полети, където двама участници – инструктор и пасажер – са закрепени един за друг. Инструктора управлява парапланера а пасажера се наслаждава на гледките.

По този начин полета с парапланер се превръща в перфектното изживяване, което може да подарите на себе си или на ваши близки и приятели за техен специален повод.

Кога?
Лети се през цялата година, като високият сезон е между Април и Октомври, а полети се провеждат всеки ден!

Къде?
Локация гр. Сопот, до Карлово.
До мястото за започване на полета се стига с лифт.

Условия:
Полета се осъществява с инструктор, като той и участника са закрепени един за друг и може да трае от 15 м. до 1 час.

Пасажерът трябва да е навършил 18 години или е придружаван от родител настойник.

Ограничение на теглото на пасажера – 120кг.

Цената на билета за лифта на Сопот не е включена в цената на полета.

Преди всеки полет екипът ще поведе подробен инструктаж за безопасност.

След това се попълва и подписва декларация за информирано съгласие.

Винаги се съобразяваме с метеорологичните условия – ден-два преди вашия полет е важно да се чуете с инструктора, който ще ви потвърди дали ще бъдат извършвани полети.

Желаем ви приятен полет!

Често задавани въпроси за Парапланинг

Опасен ли е полета?
Не повече от шофирането, инструкторите са с дългогодишен опит и никога не биха поели излишен риск за сметка на сигурността ви. Въпреки това, както всеки спорт и при парапланеризма има определени рискове. Най-честите опасности и инциденти са при начинаещи пилоти, които са попаднали в непозната за тях ситуация и нямат адекватна подготовка.

Има ли възрастово ограничение за полета?
Няма ограничения, но всички, които не са навършили 18 години, трябва да бъдат придружени от родител или настойник..

Какво представлява крилото
Крилото представлява пълен с въздух, аеродинамичен купол, който е привързан с много на брой малки въжета, които от своя страна са прикачени към коланите държащи пилота. Работи като всяко друго крило на самолет или птица, т.е. въздуха минаващ от горната и долната страна създават подемна сила, която ни позволява да падаме плавно или дори да се издигаме.

Как работи парапланера
Полета (или скока) с парапланер би бил единствено снишаващ се, ако не се срещаха изключително често места с издигащ се нагоре въздух, така всъщност продължителността на полета се удължава и може да продължи с часове и да достигне хиляди метри височина.

Мога ли да променя резервацията си?
Ако вече сте направили резервация за полет, и искате да я промените – можете да ни се обадите поне 1 ден по-рано, за да я сменим с друга удобна дата. В случай, че не ни уведомите в  този срок, ваучера се счита за използван.

С какви дрехи да дойда?
Трябва да си облечен удобно и според сезона – със спортни дрехи или дори с дънки. Добре е да имате яке против вятър, дълги крачоли (да, дори през лятото) и слънцезащитни очила.

А ще има ли физически дискомфорт от полета?
Напълно не, въпреки че, ако ви става лошо в кола е хубаво да уведомите инструктора да сведе пируетите до минимум.

Купи ваучер за себе си или го подари на друг

Получи ваучера с куриер или по e-mail

Получателя на ваучера избира кога да го използва

Лесно ли е да се управлява парапланер

Ще установите, че управлението на парапланера е много лесно, а излитането и приземяването също се извършват лесно.

Това е най-бавният от летателните апарати. Скоростта на полетите е от 20 най-много до 70 километра в час. Затова пък начинаещите лесно и бързо се научават да го използват.

Необходимото оборудване

Оборудването за полети с парапланер включва крило, седалка, окачване и протектор. Към парапланера има и един или два запасни парашута. Цялото оборудване може да се събере в средно голяма раница и тежи между 6 и 20 килограма. За подготвянето му за полет са необходими няколко минути.

Малкото тегло на парапланера се дължи на това, че всичките му елементи работят само на принципа на разтягането. В конструкцията на съвременните парапланери често се използват допълнителни твърди елементи, за да може при по-високи скорости да се поддържа формата на крилото.

Крилото е разработено по модела на спортните парашути. То се пълни от въздушния поток и осъществява издигането и полета. С парапланер можете да се издигнете на височина от над 7 километра и да изминете над 400 километра. Разбира се, за да постигнете такива дълги полети и на такава височина, се изисква специална подготовка. Полетите в тандем или тридем се осъществяват на височина около 1500м но принципа на издигане е абсолютно същия – използват възходящите въздушни течения. Умения да ги използват имат опитните пилоти на парапланери.

Малко повече за полетите с парапланер

С двуместен парапланер могат да се возят пилот и пасажер, а около шумен може да изпитате и единствената по рода си услуга на целия балкански полуостров с парапланер за трима т.нар. Тридем

Няма възрастови ограничения, но има ограничения по отношение на теглото. Кандидатите, които тежат под 40 килограма или са с тегло над 100 килограма, трябва предварително да уточнят теглото си при резервиране на полет, което става по време на поръчката на ваучер.

Не ви е необходимо специално облекло, но е задължително да сте с удобни и здрави обувки. Хубаво е да сте облечени и с плътни дрехи, с дълги панталони, с яке против вятър и да имате слънцезащитни очила.

Не е необходимо никакво физическо усилие, а след няколко крачки вече сте във въздуха.

Какво представлява крилото

Крилото се изработва от специална здрава и въздухонепроницаема тъкан. Площта му е между 20 и 30 квадратни метра. Повърхностите му са две – горна и долна. Те са съединени посредством перфорирани ребра. На предния ръб двете повърхности не се съединяват, така че се образува процеп, през който крилото се пълни с въздух. При самото излитане и по време на полета пълненето с въздух се извършва от насрещния въздушен поток, който влиза в него през специалните камери. Така крилото придобива аеродинамична форма, която е благоприятна за създаването на подемна сила. То става твърдо поради налягането на въздуха в него.

От долната част се пришиват елементите, в които се закрепва сбруята. Тези места се подсилват с твърди материали.

Крайните секции, между трета и пета, са без камери за влизане на въздух. Тяхното предназначение е да придават формата на крилото и да подобряват аеродинамичните му свойства. На жаргона на парапланеристите те се наричат „уши“.

Крилата са с различна товароподемност. Изборът на товароподемност се извършва според теглото на пилота, който ще лети с него, както и според теглото на екипировката му.

Основните размери крила са: XS, S, L, както и тандемни крила, с които могат да летят двама/трима души.

Освен по размери крилата се подразделят и на категории според предназначението им. Клас 1 е за полети на начинаещи, клас 2 – за напреднали пилоти, а клас 3 е за пилоти състезатели. При крилата за начинаещи не е необходимо пилотът да предприеме действия за възстановяване на формата и аеродинамичността на крилото. При крила класове 2 и 3 при по-трудни ситуации е необходимо пилотът да се намеси.

Какво представлява сбруята

Седалката заедно със системата за окачване и протектора съставлява сбруята. Тя се закрепва за парапланера чрез карабини. Нагласянето според размерите, необходими за пилота, става чрез ремъци. Съвременните системи за окачване имат включен запасен парашут, амортизатори и протектори.

Сбруята за обикновени полети трябва да е с възможност за създаване на минимално челно съпротивление, а при парапланери, използвани за аеробатика, трябва да осигурява намаляването на инерционния момент на тялото.

Запасният парашут се закачва към сбруята. Намира се във вътрешен контейнер, откъдето може да се изхвърли чрез натискане на ръчка. За пилотите, изпълняващи тестови полети и акробатични номера, се осигуряват по два запасни парашута.

Какви са разликите между парапланера и парашута

Парапланерът е подобен на парашут тип крило, но първият има елипсовидна форма, а вторият – правоъгълна.

Парапланерът е много по-дълъг от парашут и площта му е по-голяма.

Предназначението на парашута е за скокове от самолет със забавяне на скоростта на падане. Конструкцията на парапланера не е с такова предназначение, затова за крилото се използват по-леки и твърди материали.

Tour Reviews

There are no reviews yet.

Leave a Review

Rating