Вземи ваучер сега
Избери дата после
Бърза доставка
По еконт или e-mail
1 година валидност
Замяна и удължаване
Удобно плащане
Онлайн или в брой

Усещаш ли накъде духа вятъра?

Уиндсърфингът не е нещо което можеш просто да „опиташ“ – изисква се техника и знания, които ще придобиеш на този курс по уиндсърфинг.

След няколко урока ще можеш да разсичаш вълните докато караш срещу вятъра!

Това лято ще се научиш – действай!

Временно не се предлага

Какво ще научиш в нашето сърф училище?

Твоят индивидуален урок по уиндсърфинг ще започне на сушата, където твоят инструктор ще те запознае с основите на ветроходството и техниката на управление на сърфа.

Няма да се задържате на сушата и много бързо ще се преместите във водата, където ще се запознаеш на практика с основните похвати във уиндсърфинга. Ще се научиш да завиваш, караш срещу и по вятъра.

Към края на първия ден вече ще можеш уверено ще използваш екипировката и сам да управляваш своя уиндсърф.

В следващите дни инструкторът ще подобрява техниката ти и ще те запознава с по-сложни елементи от уиндсърфинга като каране в различните ветроходни курсове (посоки на движение) и изпълняване на по-сложни повороти (завои).

За преминаване на първо ниво са необходими 8 часа, което позволява ученика да се научи да се движи във всички 4 ветроходни курса и да изпълнява поворот (завой) срещу вятъра и по вятъра. Това се явява начална база за надграждане и минимално необходимо ниво, което позволява сърфирането при различните ветрови условия.

Без значение дали ще избереш пробен урок или цял курс – резултатът ще бъде осезаем!

Къде и кога?

Базата се намира на южното Черноморие около Бургас.
Уроците се провеждат всеки ден през юни / юли / август с предварителна уговорка.

Обикновено уроците започват в 9:00

Уроците се провеждат по 1 час на ден, но този график може да бъде пригоден към изискванията на клиента.

След урока можеш да си наемеш екипировката за да затвърдиш придобитите умения.

Условия

Уроците силно зависят от вятъра, така че твоят инструктор ще може да потвърди два дена преди началото дали прогнозата е благоприятна.

Физическа подготовка:
Трябва да можеш да преплуваш 20 метра

Уроците са индивидуални, т.е. ще бъдеш само ти и инструкторът.

За стабилни и осезаеми резултати ти препоръчваме да дойдеш за 1 седмица.

Купи ваучер за себе си или го подари на друг

Получи ваучера с куриер или по e-mail

Получателя на ваучера избира кога да го използва

Ако обичаш морето, вятъра и скоростта, то уиндсърфинга определено е твоят спорт. Той е като смес от сърфинг и ветроходство, където трябва да разбираш от ветрове. Ще придобиеш много по-добро разбиране на родното море.
уиндсърфинга е начин на живот. Внимание, води до зависимост!

Често задавани въпроси

Уиндсърфингът е измислен през 1960-те от двама калифорнийци – моряк и сърфист. Те решиха да се опитат да сложат платно на сърф дъска и така се роди цял нов спорт.

Много време мина от тогава, технологиите се развиха и вече е много лесно всеки желаещ да практикува този спорт.Дъските са станали широки и стабилни, а платната леки и лесни за управление.  Но принципът си остава същия.  Ще се научиш да обуздаваш силата на вятъра и да се възползваш от неговата посока, за да караш срещу него.

Нужна ли е физическа сила за да държа платното?
Въпреки популярното мнение, уиндсърфингът не изисква голяма физическа сила, а усвояване на правилната техника. Съвременната екипировка е лека и лесна за използване. Повече ще ви трябва добър баланс, финес и няколко добри урока.

Колко време отнема да се науча?
Средно човек се научават за два дена. Уиндсърфингът е сравнително лесен за научаване спорт, който не изисква специфични умения и сила. Нужно е само да можете да плувате.

Каква екипировка се използва?
Ще имаш нужда от следната екипировка

 • дъска
 • платно
 • мачта
 • гик
 • стартшкот
 • база
 • неопрен – в зависимост от температурата на водата

А колко струва цялостната екипировка за уиндсърф?
Целият комплект струва около 2-3000 лева за чисто нова екипировка. Разбира се, повечето започват с екипировка втора употреба или под наем.

При уиндсърфинга съчетанието на сърфинга с ветроходството предлага на практикуващите възможности за контролиране на сърфа чрез използване на силата на вятъра. Платното е вградено в сърфа и е с въртяща се мачта, закрепена чрез шарнир.

Ползата от спорта е общо за цялото тяло, тъй като се натоварват всички мускули. За препоръчване е кандидатът за уиндсърфист да е в добра физическа форма, за да се справи.

Не само плаването, но и изпълнението на трикове разнообразяват опита на уиндсърфистите. Сред специалните маневри можем да посочим рязка смяна на посоката, скокове и дори превъртания във въздуха.

Началото на уиндсърфинга

Началото е поставено доста отдавна в южноамериканския регион, когато местните се спускат по течението и използват за целта салове с подвижни мачти.

Но в днешната си форма спортът се практикува сравнително отскоро. Първите сърфове от този тип се появяват през 1964 година. Интересно е, че тогава дъските за сърфиране са квадратни; управлението и маневрирането се извършват трудно.

Състезания по уиндсърфинг

Въпреки че възниква като развлекателен спорт през свободното време, днес уиндсърфингът е и състезателен, както и олимпийски спорт. Дисциплините при състезанията включват:

 • Формула уиндсърф
 • скоростно плаване
 • слалом
 • супер Х

както и свободен стил.

Най-големи постижения достига американецът Роби Неш. Той има спечелени 23 шампионски титли.

Уиндсърфинг за начинаещи – лесна или трудна задача?

Не е лесно да се научите да управлявате уиндсърф така, че да не падате. Затова се запасете с търпение. Инструкторите смятат, че са необходими поне три урока, дори шест, за да овладеете основата на спорта.

Препоръчително е да започнете с голям сърф и с малко платно. Така няма да достигате голяма скорост и рискът от падане ще е по-малък.

Трябва да се научите да се задържате изправени, държейки се за платното, тоест да балансирате. Големият борд с малко платно ще улесни задачата ви и няма да развиете скорост над 10 километра в час. Ширината на такива бордове е от 80 сантиметра до един метър, а вместимостта им е 200 литра.

Основните правила

За да управлявате уиндсърфа, трябва да накланяте платното в съответствие с посоката на вятъра. Важно е също така да противодействате на налягането на платното – да се навеждате назад, така че горната част на тялото ви да се накланя извън борда.

Вятърът винаги трябва да духа в гърба на уиндсърфиста. Така че при промяна на посоката му трябва да се обърнете съответно.

Трябва да внимавате при посока на вятъра откъм сушата навътре в морето. Тогава има риск да бъдете отнесени доста навътре, особено ако сте начинаещи.

Ако вятърът е слаб, можете да го „загребвате“ с платното – така ще постигнете скорост.

Дъската или бордът

Дъската, наричана също борд, има следните части: палуба, ляв борд, десен борд, нос (предна част) и кърма (задна част). Използват се различни конструкции. Палубата е гумирана за избягване на травми.

Бордовете се изработват чрез използване на ламинатни технологии – листове материал се поставят върху лека сърцевина. Материалите включват дърво, карбон, фибростъкло, кевлар.

При полагане на грижи и правилно съхранение бордът може да се използва до 5 години.

Местата за задържане на краката осигуряват задържане на уиндсърфиста върху дъската и особено при изпълнение на скокове.

В задната част на дъската се намира плавникът.

Дъски за начинаещи, за напреднали и универсални дъски

Вече отбелязахме, че за начинаещите е подходяща дъска с по-голяма дължина – до 3,35 метра и обем 200 литра. За напреднали са подходящи дъските с дължина до 3,10 метра и обем до 160 литра. Пред;агат се и универсални дъски, с които може винаги да се постигне така нареченото „глисиране“.

Платното

Платното се изработва от лек материал, който се отличава с голяма здравина. Подсилва се с карбонови нишки. Формата на платното е приблизително триъгълна. По края на най-дългата страна има джоб, който служи за поставяне на мачтата.

Облеклото за уиндсърфинг

При плаване и контакт със студената вода съществува риск от простуда или измръзване. За защита на тялото уиндсърфистът трябва да е облечен в неопренов костюм.

Какво е глисиране

Глисирането, или плъзгането, се постига, когато дъската с изключение на задната част е във въздуха и буквално се плъзга по повърхността на водата.

Мнения на клиенти

5.00 от 3 мнения
30.08.2021

Мария е изключително добър преподавател и сърфист. За 5 часа разделени в 2 дни, вече мога да уверено да управлявам сърфа и да се движда спокойно по всички диагонали. С други думи преживяване е уникално забавно и интерсно.
Препоръчвам.

02.10.2020

При първа възможност отново ще ви посетим!

02.10.2020

Уиндсърфинга ни е тръпка с приятелят ни от миналото лято още. Доволни сме, търпелив и всеотдаен екип се оказаха хората.
Сега нямах възможност да продължа с уроците, но догодина ще го направя. Препоръчвам силно!

Напиши своето мнение

Рейтинг