Тандемен скок с парашут

3500 метра височина, 45 секунди свободно падане, 3 минути полет с парашут и акробатика по желание, а казано накратко – Скачай!

от 350лв.

Тандемните скокове с парашут са за всеки, който се чуди какво е да скочиш от самолет с парашут, но няма предваритела подготовка. Скачаш завързан за лицензиран инструктор, който ти помага да изпиташ най-пълно емоциите от скока с парашут от първа ръка и разбира се ти помага да изживееш най-якия ден, евър!

Начало Около 11:00
Край Около 17:00
Облекло Обикновени удобни дрехи
Включено
Професионален инструктор Обучение
Екипировка
НЕ включено
Транспорт
Видеозаснемане

Купи ваучер лесно он-лайн

Получи ваучера с куриер или по e-mail

Направи своята резервация

Сезонът започва от март и продължава до края на октромври, а летните месеци може да изберете както локацията в близост до София, така и тази в Приморско.

Радомир

Само на 50км от София на летище Sofia West Airport. Минав асе през Перник, Радомир и селата Кошарите и Бобарци. По пътя има достатъчно табели, а точните координати вижте тук: https://goo.gl/maps/ELiEnK4Ly9G2

Приморско

На летището в Приморско, ще ви очакваме отново през следващият сезон, а как да го намерите може да видите тук: https://goo.gl/maps/zTHeGXfFgz12

От Овидий и Леонардо до парашута в раница

Римският поет Овидий споменава за скок с бяло платно – това споменаване е преди около 2000 години. В Средновековието в кралски дворове акробати се спускат с чадър – все още не е изобретен парашутът. И Леонардо да Винчи се замисля за това, как човек може да се спусне безопасно от голяма височина, и прави скица на парашут с пирамидална форма. Но истинското начало на използването на парашути е поставено през 1783 година, когато френският физик Ленорман скача от кулата на една обсерватория с първото такова приспособление, близко до съвременните парашути. При използването им скачащите се затрудняват от силното люлеене на купола. По-късно този проблем е решен.

Настъпва 20 век. Авиацията се развива бързо, а за летците са необходими специални парашути. През 1911 година се появява парашутът в метална раница. Изобретява го руският поручик Котелников. Усъвършенстването му продължава и през 1930 година цяла група летци скача с такива парашути. Така започва и масовото развитие на парашутизма като спорт.

 

Ограничения за тегло, ръст и възраст

Обикновено ограниченията са следните:

  • за тегло – до 100 килограма
  • за ръст – до 2 метра
  • за възраст – най-малко 14 години

 

Има ли ограничения в зависимост от здравословното състояние

Първият полет с парашут е екстремно преживяване, затова ако имате сърдечно-съдови заболявания, диабет, страдате от високо кръвно или сте с травми на опорно-двигателния апарат или черепа, трябва да се въздържите от желанието да пробвате този спорт. Най-добре се посъветвайте с лекар.

Важно е в деня на скока да нямате хрема. При хрема може да се стигне до дискомфорти поради рязката смяна на височината.

 

Видове парашути

Според формата на купола парашутите кръгли и правоъгълни, които са познати и под името „летящи крила“.

При кръглите в горната част на купола има отвор за излизане на въздуха – така се предотвратява люлеенето. Всъщност при спортните парашути формата е сложна, защото в купола има изрязани няколко сектори и се добавят козирки.

Правоъгълните парашути използват подемната сила на насрещния въздушен поток, за да се намали скоростта на падане. Наричат се „летящи крила“, тъй като сечението им е подобно на профила на самолетно крило.

 

Подходящото облекло

Трябва да сте облечени спортно, с напълно закрити ръце и крака. Задължително е да сте с ръкавици. Обувките трябва да са с дебела подметка, за предпочитане с горна част защитаваща глезените.

Дамите трябва да свалят всички украшения. Освен че могат да ги изгубят по време на полета, украшенията могат да причинят и травми.

За предпочитане е да не сте с много светли дрехи, в зависимост от мястото на приземяване те лесно могат да се изцапат.

 

Малко информация за самия скок

Вие скачте заедно с инструктор – такъв скок се нарича тандемен, – ще скачате от височина 3000-4000 метра. От тази височина свободното падане е между 50 и 60 секунди, скоростта на падане е около 240 километра в час. При скок от 3500 метра полетът продължава около пет минути. Инструкторът ще изпълни всички необходими действия и ще контролира и приземяването.

 

И важни събития в живота могат да се отбележат чрез скок с парашут

Сватбените церемонии на необичайни места, дори под водата, вече не са рядкост. Вече има и сватбени церемонии със скок на младоженците с парашут пред гостите.

 

Най-масовият парашутен скок от балон

Годината е 2013, а мястото е Дубай, ОАЕ. От коша на въздушен балон скачат едновременно 40 души. Пилотът на балона споделя, че самото планиране  на полета отнело два седмици.

 

С парашут може да се скочи дори от връх Еверест

Бейс джъмпинг е скачане от фиксирани обекти, използвайки специален парашут. Височината е средно 100-200 метра. Не се използва резервен парашут.

И така, руснакът Валерий Розов скача от височина 7220 метра, от северния склон на връх Еверест. За този скок той се готви цели две години. Придружават го алпинисти професионалисти, шерпи и снимачен екип. Преди скока те се аклиматизират за период от три седмици.

В деня на скока температурата е минус 18 градуса. Розов се приземява на ледника Ронгбук, който е с надморска височина 5950 метра.

Ревюта от клиенти

5.00 based on 2 reviews
19.03.2019

Очаровани сме от преживяното приключение. Екипът е страхотен, подходиха с много внимание и търпение, както с мен, така и с приятелката ми. Ще повторим!

19.03.2019

Едно голямо БЛАГОДАРЯ! Позитивни и добри професионалисти!

Оставете ревю

Рейтинг