Вземи ваучер за урок по гмуркане с акваланг – научи се да дишаш под водата!

Направи решителна крачка и се приготви да изследваш цял нов свят!

Подводният свят е мистерия за повечето от нас, но това приключение ще ти даде ключ към тази красота.

от 150лв.

Думичката SCUBA е всъщност съкращение и означава „автономен апарат за дишане под водата“.
Апарат, който ни дава възможността да изследваме дълбините на океаните.

Този ваучер предоставя чудесна възможност да направиш пробно гмуркане с акваланг, да се запознаеш с екипировката, правилата на дайвинга и техниката за безопасност при гмуркане. Общо взето – да усетиш тръпката от дайвинга и да прецениш, дали искаш да продължиш.

Можеш да разчиташ на нашите сертифицираните PADI инструктори – този пробен урок по гмуркане ще те насочи по пътя към откриването на тайните на моретата.

Ще ти бъде предоставена пълна водолазна екипировка от реномирани производители.
Веднъж инструктиран и екипиран, ще се запознаеш с магията на SCUBA.
Ще се учудиш от безтегловността и свободата, които ще усетиш след потапянето във водата.

Инструктаж – 20-25мин, екипиране – 10 мин, преход с лодка и прибиране – 20 мин.
Цялото приключение ще ви отнеме между 3 и 4 часа, като е желателно да дойдеш 10-15 мин по-рано.

Гмуркане Варна

Приключението се провежда в акваторията на Варненския залив, където има лесни, фантастични гмуркания, само на метри от брега. Не само идеално за завършване на курс или усъвършенстване на уменията си, но е и един от най-добрите сайтове за подводна фотография и нощни гмуркания в България.

Приключението се провежда с надуваема лодка тип RIB 6,5 метра с извънбордво двигател Yamaha 150к.с. предназначена за до 12 човека. На борда на нашата лодка можем комфортно да вземем до 8 участника.
Предлагаме видео и фото заснемане под-вода както и възможност за повторно гмуркане през същия ден и/или записване на водолазен курс. При налични места на борда можете да вземете с вас близък човек или приятел. Предоставяме питейна вода на всички участници.

Гмуркане Созопол

Във водолазен център Созопол Можеш да опиташ Dicover Scuba Diving (пробно гмуркане) –  бърз и кратък курс по гмуркане с акваланг, направен да те въведе в дайвинга и да ти даде да почувстваш какво е да дишаш под водата.

В цената на ваучера е включено: обучение съгласно стандартите на PADI, едно гмуркане с инструктор, пълна екипировка, снимки и транспорт до мястото на гмуркане. Времетраенето на самото водолазно гмуркане е около 45 мин. Предлагат се ваучери за VIP гмуркане за 1 или 2ма, така инструкторът ще може да отдели максимум внимание на обучението. Опитният инструктор ще те запознае с теорията и практиката, с екипировката, ще се погрижи гмуркането да протече спокойно, ти да се чувстваш уверено и накрая да можеш смело да си кажеш – прекарах най-якия ден и научих нещо ново!

Гмуркане в Гърция

Подводна разходка в кристалните води на Гърция. Чудесно допълнение към почивката. Подари (си) водолазно приключение в кристалните води на Средиземно море. Локация: Никити и Ситония, Гърция, на 390км от София.

Ще се насладиш на приятно гмуркане във водите на Гърция, ще видиш Средиземно море и какво има да предложи то. Подходящо възрастни и деца над 10 години, за непълнолетни лица трябва съгласие от родител. Супер избор ако сте на почивка!

В цената на ваучера е включено видеозаснемане, което ще Ви бъде изпратено в рамките на няколко дни. Гмурканията се провеждат всеки ден от май до края на октомври.

Важно да се знае:

  • Сутрин морето е по-спокойно и водата е по-прозрачна.
  • Препоръчително е да си носите вафли, бисквити или др.
  • По време на приключението е позволено да правите снимки и/или видео със собствена техника.
  • Приключението е подходящо за хора без опит.
Начало Около 09:30
Край Около 17:30
Облекло Носете си бански, хавлиена кърпа, слънчеви очила, крем против изгаряне.
Включено
Професионален инструктор Обучение
Екипировка
НЕ включено
Транспорт
Видеозаснемане

Купи ваучер за себе си или го подари на друг

Получи ваучера с куриер или по e-mail

Получателя на ваучера избира кога да го използва

Гмуркането е подходящо за всички навършили 10 години, компании приятели, двойки, семейства, тийм билдинг.

Дайвинг локации

Важно!
За месеците юли и август резервирайте предварително! През пиковите месеци графиците са пълни и резервациите са „на късмет“. Ако имате съмнения можете да проверите дали има свободни дати преди покупката на ваучера, като ни изпратите запитване.

Гмуркане Варна

Базата на дайв клуба е под Аспаруховия мост във Варна, срещу паркинга на репатрираните автомобили, преди железния мост.
На място разполагаме с безплатен паркинг за 20+ автомобила.

Гмуркане Созопол

Базата на дайв клуба е се намира на змийския остров в центъра на Созопол.

Гмуркане в Гърция

Никити, Ситония, Гърция, на 390км от София.
Гмурканията се провеждат всеки ден от май до края на октомври.
Точното място ще ти каже инструкторът когато правиш резервацията си.

График

Резервацията се прави не по късно от 3 дни преди датата на урока.
За месеците юли и август резервирайте предварително! През пиковите месеци графиците са пълни и резервациите са „на късмет“. Ако имате съмнения можете да проверите дали има свободни дати преди покупката на ваучера, като ни изпратите запитване.

Уроците по гмуркане се провеждат от юни до септември.

Гмуркането се осъществява всеки ден при благоприятни метеорологични условия.

Сформират се до 2 групи на ден.

Условия за провеждане на курс по гмуркане

Гмуркането с акваланг трае 30-45 минути под вода. През останалото време се провеждат инструктажи и обучения.

Гмуркането може да се отмени поради силен вятър, бурно море, дъжд и др.

В цената на урока са включени всички разходи за гориво, лодка, екипировка и др.

Деца до 18г. се придружават от родител или настойник.

На място ще попълните Медицинска анкета и Декларация за освобождаване от отговорност в рамките на допустимия риск.

Гмуркането е особено противопоказано за страдащи от следните заболявания: възпален синузит или хрема, проблеми с тъпанчето и ушите, високо кръвно налягане. Хора с наднормено тегло трябва да се консултират с лекар.

 

Научи повече за дайвинга

Водолазното гмуркане привлича ентусиастите с възможностите да се разходят под водата, да се почувстват част от водния свят и да обогатят впечатленията си.

История на гмуркането

В миналото гмуркането е било част от поминъка в някои райони.
В древността, разбира се все още без водолазен апарат, хората се гмуркали, за да изваждат перли, корали и други ценни неща от морето. Но по-късно вече се налага да се остава по-дълго под водата, например когато се налага ремонт на кораб.

Жак Ив КустоПървите водолазни костюми са от кожа и с тях може да се извърши спускане на дълбочина до 18 метра. До началото на 19 век подаването на въздух се осъществява само от повърхността. През 1865 година се появява първият въздушен контейнер, който се поставя на гърба на водолаза.

Основен принос за водолазния спорт има френският изследовател Жак-Ив Кусто. През 1943 година, заедно с Емил Ганян, той изобретява акваланга.

Акваланг без мехурчета?

Всички са виждали по филмите как гмуркачи се спускат във водата и започват да се отделят мехурчета от издишвания въздух. Но вече има и специални апарати, които се използват най-вече при военните; при тях след гмуркане не се виждат мехурчета. Новите апарати се наричат „rebreather”, или „устройство за повторно вдишване“. При тях цикълът е затворен, тъй като отделеният при издишването въглероден двуокис се абсорбира по химичен начин и се обогатява с кислород за ново вдишване.

Видове дайвинг

Видовете дайвинг се различават според целта на гмурканията.
Гмуркането като занимание през свободното време се извършва на дълбочини до 40 метра. Такова гмуркане дава големи възможности за опознаване на морския подводен свят.

Спортното гмуркане включва няколко дисциплини – комбинирано плаване, преминаване на препятствия, вдигане на товар и нощно гмуркане. Практикуващите дайвинг като спорт се състезават с други гмуркачи.

Техническо гмуркане – на дълбочина над 40 метра, за проникване в потънали обекти – например потънали кораби, и под лед, както и професионално гмуркане. При професионалното гмуркане се извършват и специализирани дейности – например търсене на оцелели след корабокрушение, гмуркане с научни цели.

Оборудването за гмуркане

ФридайвингЗа гмуркачите, които се потапят под водата със задържане на дъха (така нареченият фридайвинг) или плуват по повърхността с потопено във водата лице, са достатъчни маска, шнорхел и плавници.

По-интересно и привлекателно е гмуркането с водолазен костюм. Той намалява загубата на топлина на тялото, а освен това осигурява защита от външната подводна среда. За определяне на дълбочината се използва дълбочиномер.

Как се компенсира азотното опиянение поради пребиваването под водата
При пребиваване под вода кръвта на гмуркачите се насища с висока концентрация на въздух. Така се стига до така нареченото азотно опиянение. Затова при гмуркане на по-голяма дълбочина в аквалангите се зарежда смес от кислород с хелий и азот.

Изкушенията на дайвинг туризма
Очарованите от този спорт вече могат да потърсят възможностите на дайвинг туризма, при който се отправят в открито море и се гмуркат в подводния свят, населен с октоподи, скатове, акули и други морски същества. Така наречените дайвинг сафари продължават най-малко седмица.
Интересно е и гмуркането до останки от корабокрушение. Самите пътувания до местата на гмуркане, на камили, с джипове и други интересни начини на придвижване, допринасят за незабравими преживявания.

Видове гмуркане, които можете да пробвате в България

Скуба дайвингГмуркане от брега
Това е подходящ вид гмуркане за начинаещи. Дълбочината на гмуркане е 8 метра, а продължителността на пребиваването под вода – 30 минути.
Видимостта при гмуркането е между 5 и 10 метра. Морският свят е много интересен, срещат се морски кончета, черноморски раци, попчета, кая и различни други риби.
Начинаещите гмуркачи се придружават от инструктор, който провежда кратък инструктаж преди потапяне.

Гмуркане от катер
При гмуркането от катер се достига дълбочина от 8 до 12 метра, а продължителността е около час. Тук видимостта е малко по-добра – между 6 и 12 метра. И тук разнообразието на подводната фауна е голямо, особено на рибите.

Гмуркане до останки от потънал кораб
Такова гмуркане се предлага недалеч от курорта Златни Пясъци. Всъщност мероприятието включва две гмуркания, едното от които е до останките на кораба, второто е около риф в района. Дълбочината, която се достига, е между 8 и 15 метра, а видимостта може да достигне до 15 метра. Мероприятието комбинира запознаването с гледката на останките от потънал кораб и с подводната фауна в Черно море – морски котки, морски дракони, попчета, кая, кефали, морски кучета и други.

Още някои привлекателни видове гмуркане, практикувани в света
Освен дайвинг около рифове и останки от потънали плавателни съдове ентусиастите могат да се отправят на келп дайвинг – за запознаване със света на водораслите, или да се престрашат за леден дайвинг.

Келп дайвингът е сравнително ново преживяване и се появява за запознаване с огромните водорасли в района на щата Калифорния, САЩ. Келпът се намира близо до брега и не е необходимо да се стига до него с лодка. Гмуркачите трябва да са снабдени с ножове, които се закрепват за гърдите. Плуването сред водораслите трябва да е бавно, тъй като са гъсти. Затова е необходим и компас.

При гмуркането под лед температурата на водата е ниска, между 1,9 и 4 градуса. Бързото изплуване на повърхността е невъзможно. Видимостта е слаба, затова гмуркачите трябва периодично да сигнализират какво е състоянието им. Вдишването трябва да е бавно, както и издушването, а между тях трябва да има пауза.

Компасът за гмуркачи
Underwater compass.За начинаещите компасът не е необходимост, но за занимаващите се със спорта често или редовно той е важна част от екипировката. С негова помощ гмуркачите могат да спазват дадена посока и да се върнат към точката, от която са се спуснали; могат да се ориентират под водата дори при ограничена видимост.
Компасът за подводни цели няма стрелка, а заоблена подвижна част, която е градуирана и обозначена за посоките на света.
Използват се „мокри“ компаси – пълни със специална течност, в която остава балонче въздух, и „сухи“, които са по-леки и се предпочитат от гмуркачите.

Основните производители не само на компаси, но и на друго оборудване за гмуркания, са във Франция, Италия и Германия – „Aqualung” във Франция, италианските фирми „Scubapro” и „O.M.E.R“, германския “Subgear”.

Ограничения за гмуркане

На първо място, гмуркачите не трябва да са преуморени, да се гмуркат след безсънна нощ или извършване на тежка физическа работа.

Не се препоръчва гмуркане веднага след хранене. Освен това не се препоръчва да се пуши най-малко час преди започване на гмуркането.

Ако гмуркачите са прекарали ангина, вирусен грип и други простудни заболявания, трябва да са минали най-малко 12 дни след оздравяването.

Мнения на клиенти

5.00 based on 1 мнение
20.07.2021

Awesome experience! Usually I’m big scaredy cat and felt uneasy for my first dive. Stefan explained everything very well and took additional time to make sure I know what to do and feel comfortable. Extra thanks for allowing me to drive the boat on our way back

Напиши своето мнение

Рейтинг