Вземи ваучер сега
Избери дата после
Бърза доставка
По еконт или e-mail
1 година валидност
Замяна и удължаване
Удобно плащане
Онлайн или в брой

Панорамен полет с балон  – романтичен подарък за двама или частно парти в небето за четирима.

А с ваучер за най-якия ден, да подариш полет с балон е супер лесно!

Празнувай със стил, създавай незабравими мигове. Полетът с балон е идеален подарък за рожден ден, годеж, сватба или годишнина.

Осъществяваме полети в цяла България – около София, Пловдив, Шумен, Варна. Летим около Рила Планина, Сопот, Шуменското Плато, Искърско дефиле, Велико Търново, Белоградчишките Скали.

Лети се през цялата година!

Видове полет с балон

Панорамно издигане с балон
Издигането се прави на живописни места, като участниците имат възможност да се запознаят с магията на топловъздушните балони и да се насладят на уникални гледки.

Групов полет с балон
Полетът се комбинира с други участници. При този вид полет балонът се издига във въздуха и пътува с вятъра. Истинско въздухоплавателно приключение, изпълнено с емоции и впечатления.

Романтичен полет с балон
Полет за двама по изгрев – твоят инструктор ще предложи най-доброто време и място, за да се насладите на романтични гледки, в коша на приказен балон, с по едно сгряващо питие.

ВИП полет с балон
Свободен полет с балон за компания до 4-ма души, който се провежда където кажеш и когато кажеш. Избери дата и локация, и твоят балон ще те чака там, готов да те издигне в небесата. Провежда се в цяла България, а в коша ще сте само ти и близките ти.

Пътешествие – прелет с балон
Прелети над Родопите, Стара Планина или Рила Планина с балон! Само ти, твоята компания и впечатляващите български красоти. Провежда се в цяла България на дата по ваш избор, голям избор от локации.

Скок с бънджи от балон
Издигни се с балон и скочи от него с бънджи – съчетай удоволствието от плавното летене с балон и стремглавият полет надолу. Провежда се няколко пъти годишно.

Купи ваучер за себе си или го подари на друг

Получи ваучера с куриер или по e-mail

Получателя на ваучера избира кога да го използва

Как да резервирам своя полет?

След като закупиш ваучер, влез в страница резервация, въведи номера на ваучера и желаната дата.
Резервацията се прави 7 дни предварително, препоръчително – 10-14 дни.
Точното място за излитане и маршрута на полета зависят от вятъра.
Сподени/групови полети – инструкторът ще ви предложи няколко дати и локации и ще можете да се присъедините към група.
Романтични и ВИП полети – изпълняват се на избраната от вас дата и локация, с оглед времето и графика на инструкторите.
Приключенски полети – изпълняват се по поръчка, инструкторът ще ви уведоми за близките дати и локации, на които можете да летите.
За месеците Юли и Август резервирайте предварително! През пиковите месеци графиците са пълни и резервациите са „на късмет“. Ако имате съмнения можете да проверите дали има свободни дати преди покупката на ваучера, като ни изпратите запитване.
Интересното е, че при зимните полети всъщност въобще не е студено. Горелката топли, а вятърът не се усеща, понеже ние се движим със вятъра!

Сутрин метеорологичните условия са най-подходящи и препоръчваме да се лети точно тогава. Гледките по изгрев са вълшебни.

При полет с балон можем да управляваме само височината, а хоризонталното местене се диктува изцяло от вятъра.

Често задавани въпроси

Целогодишно ли се лети с балон?
Да, и летните, и зимните полети си имат силни страни. Ниската температура не пречи на летенето по никакъв начин. Издигането с балон се осъщестява през цялата година, независимо от сезона.

Защо трябва да се излита толкова рано?
Полетите обикновено се провеждат рано сутрин. Дневното слънце затопля почвата и атмосферата, като по този начин се създават въздушни потоци. Сутрин ветровете са най-меки и постоянни. Точният час на издигането с балон зависи от сезона и подлежи на предварителна уговорка с пасажерите. Примерни часове на лятото е между 6:30 и 7:30 часа, зимата между 8:00 и 9:00 часа.

Кой е най-добрия сезон за летене с балон?
Всеки месец е различен и придава различен вид на пейзажа. Зимните полети над планините са незабравими. През лятото може да се насладите на красиви панорамни гледки, а пролетта на пробуждащата се природа.

Имам морска болест, мога ли да летя с балон?
Да! Балонът се издига плавно и без никакви резки движения. Полетът протича плавно и релаксиращо. По време на полета балонът се движи заедно с вятъра, и може да имате усещане, че балонът стои на място, а пейзажът се мести.

Опасно ли е летенето с балон?
Абсолютно безопасно. Екипировката е многократно проверена, пилотите са сертифицирани и винаги избираме безопасни метеорологични условия за нашите полети. Необходимо е да се спазват правила и норми за безопасност, които предварително ще научите от нашите пилоти. Ако летенето със самолет е най-безопасния вид пътуване, то летенето с балон е най-безопасния вид летене.

Има ли възрастови ограничения?
По-скоро имаме препоръки за ръст – децата под 7 години могат да не изпитат удоволствие от полета, ако не виждат над борда.

Студено ли е при летене с балон?
Няма да ви бъде студено. Принципно, колкото по-високо, толкова по-студено, защото температурата пада с около 6 градуса на всеки километър височина. Ние летим точно на толкова, така че температурата ще е почти като на земята. Любопитното е, че при зимните полети всъщност въобще не е студено. Горелката на балона излъчва топлина, а вятърът не се усеща, понеже ние се движим с него! Препоръчваме ви все пак да си носите зимна връхна дреха и удобни ниски обувки, с изключение на сватбени.

Колко души най-много могат да летят с балон?
Екипажа се състои от 1 пилот на борда и наземен екип, който също може да се състои от 1 човек. Кошовете в България са предимно за 4 и 6 пасажера + пилот. На запад има и за по 16, но в България мисля че 16 е максимума в момента. Брой килограми няма точен, мисля че по-скоро ограниченията се обуславят от обема на коша.

Колко струва полет с балон?
Цените за летене с балон започват от 50 лева. Различните типове летене имат голяма разлика в цените: Издигане – от 50лв – балонът е вързан към земята с въже и само се издига на мястото. Споделен полет – от 140лв – Ентусиастите се събират на посочената дата и час и балонът балонът прелита свободно определено разстояние. VIP полет – от 819лв – прелет, който се осъществява само за вас, на място и дата избрана от вас. Романтичен – от 819лв – полет с балон за двама по изгрев слънце.

Каква е продължителността на полет с балон?
Най-кратки са издиганията, по 10-15 минути. Нормален прелет с балон е 30-90 минути, препоръчително е 1 час. Предлагаме и приключения по 2-3 часа, където се прелита над забележителности и планини.

Къде се осъществява летенето с балон?
Има няколко локации където полетите се провеждат на определени дати – Нови Искър до София, Пловдив. На други локации, като например Белоградчик и Варна, полетите се извършват с предварителна поръчка. Екипът ще разпъне балона навсякъде в България и ще можете да полетите. Има ограничения от към релеф и условия.

Необходима ли е предварителна резервация?
Предварителната резервация е необходима за всичките полети с балон. Колкото по-рано, толкова по-добре. За споделените полети е добре да резервирате дата поне 7дни предварително. За VIP – оставете 10-14 дни. Лятото резервирайте много по-рано, резервациите в последния момент са много трудни.

Кога е първия полет с балон?
Французите бяха първи! През 1783 братята Монголфие се издигат над Париж в първия балон, направен от тях. Балонът им бил изработен от хартия и лен. Полетът продължил 8 минути, през които балонът изминал малко над 3 километра.

Балонът е вид аеростат. Това е общо название, с което се наричат всички апарати за летене, които са по-леки от въздуха. Тук спадат и дирижаблите. Издигането им се постига чрез разликата на плътността на газа вътре в него и на този в заобикалящата среда.

Газовете, с които се пълнят балоните

Газовете, които са по-леки от въздуха, са хелий, водород, както и горещ въздух. Водородът е много подходящ за издигане, но тъй като е лесно запалим, се предпочитат другите два варианта.

Първият полет с балон и историята преди това

Годината е 1783. Тогава французите братя Монголфие се издигат над Париж в първия балон, направен от тях. Балонът им бил изработен от хартия и лен. Полетът продължил 8 минути, през които балонът изминал малко над 3 километра.

Но опитите за преодоляване на земното притегляне за полети на хора датират от доста по-рано. За годината, когато е изработен първият балон, се смята 1709 – тогава в Лисабон един португалски свещеник показва произведението си пред публика. А около 40 години след полета на братя Монголфие, през 1824 година, в Лондон физикът Майкъл Фарадей показва експерименти с гумен балон, пълен с водород. Идва времето и на латексовите балони, които започват да се използват през 1847 година в Лондон.

Как се управлява балонът

Преди полета се установява каква е скоростта на вятъра, както и посоката му. Така се определя точката на стартиране на полета и примерната точка, в която ще се извърши приземяването.

По време на полета пилотът използва горелката, за да променя височината на полета и да „улавя“ вятър с подходяща скорост, духащ в правилната посока.

За приземяване се избира точката и пилотът започва да намалява височината.на летене. Балонът се уравновесява над земята и се приземява. Ако вятърът се усили, кошът може и да се влачи леко. След като пилотът разреши излизане, е безопасно пътниците да напуснат коша.

При кои балони се използва баласт

Баласт е необходим само за газови балони, които са пълни с хелий или водород. При балоните с баласт, за да се издигне балонът, се изхвърля баластът, който се намира в коша. За спускането трябва да се изпусне газ; това се извършва през клапан, който се намира в горната част на балона.

Полети с балон през зимата

Екстремните преживявания няма да бъдат пълни, ако не добавите към тях полет с балон през зимата. Такива полети се извършват например в Русия. Зимният сезон се оказва изненадващо благоприятен за тях. Слънцето е ниско над земята, а снегът отразява лъчите му, така че атмосферата не е термично активна. Естествено трябва да се облечете и обуете по-солидно. Ще бъдете във въздуха и няма да се движите.

Най-доброто време за полети с балон

В летния сезон сутринта и вечерта са подходящи за такива полети. Човешкият организъм понася по-лесно сутрешни полети. През деня въздухът се нагрява много силно, което е опасно за балона. Към залез слънце температурата започва вече да се понижава, но благоприятни стойности се достигат късно вечер. Затова и вечерните полети с балони са по-кратки.

Полетите с балон като развлечения

Полетите с балон вече са развлечения, които могат да се предлагат и като подарък за рожден ден, годишнина, а по време на полета е много романтично да се направи и предложение за брак.

Най-често при полетите участват няколко души. Това е стандартен полет. Можете да поръчате и ВИП полет, тоест само за двойка, която да се наслади на романтиката в уединение.

При групови полети в коша могат да пътуват и повече от четирима души. А още по-вълнуващо за по-голяма компания е да наеме няколко балона и да летят на разстояние едни от други.

Полети с балон в България

В много курорти предлагат развлечението, на което можете да се насладите, ако още не сте летели с балон.

Летейки с балон, можете да наблюдавате чудесна панорама над известни забележителности в България.

Популярни са полетите над Седемте рилски езера. За площадка за издигане се използва поляната при езерото Бъбрека. Те включват и скачени и групови полети. При скачените полети височината на издигане е над 100 метра; продължителността им е около 10 минути. При демонстрационните полети, които също са част от програмата за полети с балон в местността, продължителността е около час, а приземяването е около Сапарева баня или около Белчин.

Друга привлекателна дестинация за полет с балон е Белоградчик. Гледката на Белоградчишките скали и околностите от въздуха е незабравима.

Шумен и Шуменското плато, Сопот и планинският район край него, Велико Търново, Банско, Сапарева Баня и други дестинации в България са местата, в които можете да се издигнете с балон.

През 2017 година полети с балони бяха предложени и като част от Празника на розата, за да могат жителите на Розовата долина и гости на празника да се насладят на розовите полета, на язовир „Копринка“ и на планинските околности, както и да наблюдават ритуала за бране на рози.

Tour Reviews

5.00 based on 2 reviews
30.03.2022

Уникално преживяване беше да сме толкова на високо в небето… Усещането е неописуемо!!!

29.03.2022

Избрах да подаря това приключение, към момента всичко се случи супер лесно и рамките на един ден. Благодаря!

Leave a Review

Rating